“Jačanje kulturne baštine kroz digitalizaciju: uvidi u jadransko područje” naziv je online konferencije koju 24. lipnja organiziraju sudionici čak pet prekograničnih projekata: TEMPUS, ECOMAP, MADE-IN-LAND, RECOLOR i REVIVAL financiranih iz EU programa INTERREG V A ITALIJA-HRVATSKA. Ovom prilikom projektni partneri iz obiju zemalja, Italije i Hrvatske, promovirati će korištenje IT tehnologija u virtualnim posjetima kulturnim ustanovama.

Događaj predstavlja različite pristupe i metode usredotočene na to kako jadranske regije mogu poboljšati i valorizirati svoju kulturnu baštinu zahvaljujući alatima informacijske tehnologije. Naime, još od  2001. godine masovna kampanja digitalizacije promovira stvaranje zbirki europskih, nacionalnih i tematskih digitalnih repozitorija koje pripadaju EU galerijama, knjižnicama, arhivima i muzejima.

Na skupu će biti govora o digitalizaciji u različitim  njezinim oblicima, kao što su proširena i virtualna stvarnost, zatim o umjetnoj inteligenciji i mogućnostima unaprjeđenja kulturnog sektora primjenom digitalizacije, održivim i inovativnim tehnologijama za poboljšanje morskih i obalnih područja,  mogućnostima korištenja postojećih projekata za jačanje potencijala kulturne baštine, povezivanju turističkih posjetitelja i malih poduzeća putem pametnih rješenja i novih alata te o alatima za oživljavanje i unapređivanje baštine i krajolika jadranske regije. Organizirat će se i virtualni obilazak zaboravljene baštine, te prezentirati virtualna izložba kreirana radi poticanja novih poduzetničkih ideja i virtualno iskustvo naziva “Dioklecijanov san”.

Iako IT ne može zamijeniti emociju izravnog posjeta kulturnom mjestu, može poboljšati iskustvo posjetitelja, podržati ljude koji ne mogu putovati, olakšati zajedničko istraživanje znanstvenika koji rade u različitim laboratorijima te olakšati očuvanje i obnovu drevnih artefakata.

Na webinaru će sudionici projekta iznijeti donesena tehnološka rješenja prema ovom rasporedu, a istom se možete pridružiti putem ove poveznice 24. lipnja 2021. u 10:30h.


Projekt TEMPUS – Privremene primjene kao početne akcije za poboljšanje lučke (ne) materijalne baštine – okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem obnove napuštenih urbanih lučkih područja uz poštivanje kulturne baštine i običaja zajednice tri pilot područja: Ravene, Solina i Rijeke.