auto 6     Prvi-riječki-električni-automobil-3

 

 

auto 8

Danas je u 10 sati ispred zgrade poglavarstva Grada Rijeke, predstavljeno prvo riječko električno vozilo proizvedeno u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin. Direktor Riječke razvojne agencije Porin, Ernest Cukrov, službeno je predao automobil u ruke gradonačelniku Grada Rijeke, Vojku Obersnelu, koji je i provozao elektro vozilo po Korzu. Direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov, naglasio je kako je projekt elektro automobila u potpunosti organizirala i izvela Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. čiji je osnivač Grad Rijeka. Riječ je o pretvorbi standardnog vozila u električno koji jedva da proizvodi zvuk te ne zagađuje okoliš. Sve ugrađene komponente osim elektro motora, projektirane su i proizvedene u proizvodnom inkubatoru Riječke razvojne agencije Porin. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je opredjeljenje Riječke razvojne agencije Porin da koristi nove tehnologije i potiče proizvodnju vozila koja koriste alternativne izvore energije, pravi put, u skladu s opredjeljenjem Grada Rijeke za korištenjem novih tehnologija i smanjenjem emisije štetnih plinova. Riječka komunalna poduzeća već koriste električna vozila i bicikle, u gradu postoji 10 punionica za električne automobile, pa interes, kao i potreba za električnim vozilima u svakom slučaju postoji.

Budući da je prilikom projekta elektrifikacije automobila nastalo novo poduzeće s dva zaposlena, osnivač tvrtke, Teo Žikić koji je iskustvo stekao radeći dvije godine u tvrtki Rimac, istaknuo je da se na ovom projektu radilo oko godinu dana te da je uloženo mnogo truda i vremena. Vozilo nakon punjenja može preći oko 100 km i izuzeztno je pogodno za gradsku vožnju. Ovakvi automobili imaju budućnost u voznom parku komunalnih društava i privatnih lica koji brinu za ekologiju. Održavanje automobila je prilično jednostavno, a za ovaj prototip iskorišteno je vozilo Škoda. Praktički, pretvorba se može napraviti sa svakim vozilom koje se kupi od proizvođača bez ugrađenog motora. Sama preinaka traje oko mjesec dana. Kada je riječ o preinaci jednog automobila, troškovi preinake kreću se oko 12.000 eura i isplati se već nakon 5-6 godina, no kada bi se radilo o seriji preinaka, cijena preinake bila bi znatno niža.

Tim iz Riječke razvojne agencije Porin, ističe kako je izuzetno posnosan na predstavljeni projekt budući da je uloženo mnogo truda, energije te vremena kako bi se vozilo elektrificiralo, osposobilo za vožnju te samim time realizirao sam projekt. Budući da je misija Riječke razvojne agencije Porin poticanje poduzetništva te poticanje novih ideja u cilju otvaranja novih poduzeća te povećanja zapošljavanja, smatramo kako smo ovim prPrvi-riječki-elektro-automobil Prvi-riječki-električni-automobil-17 Prvi-riječki-električni-automobil-19 Prvi-riječki-električni-automobil-3ojektom to i dokazali te uspjeli u misiji.

 

 

 

 

 

 

 

auto 11

AUTO 5