Pronaći posao u današnje vrijeme nije lako, no s pravim znanjima i vještinama otvaraju se brojna vrata. Besplatna edukacija ”Mi znamo kako” otvorila ih je velikom broju mladih ljudi koji su od 2011. godine sudjelovali u njoj.

Iz generacije Centar tehničke kulture Rijeka s partnerima nastoji sadržaj edukacije ”Mi znamo kako” prilagoditi trendovima na tržištu rada, potrebama poslodavaca i interesima mladih osoba. Ove godine, u suradnji s partnerima iz Clustera za eko-društveni razvoj i inovacije i Riječke razvojne agencije Porin, razvili smo program koji se temelji na 3 modula –  Društveno poduzetništvo i poslovni plan (40 sati), EU akademija (40 sati) i Prezentacija poslovne ideje (40 sati).

Kako je zamišljena edukacija?
Tijekom prvog modula, Društveno poduzetništvo i poslovni plan, mladi će uz vodstvo certificiranog trenera razvijati poslovne planove za vlastite društveno poduzetničke ideje. Analizirat ćemo tržište i potrebe lokalne zajednice, upoznavat ćemo se pojmom, teorijom, zakonodavstvom i primjerima društvenog poduzetništva iz Hrvatske i svijeta. Po završetku modula svaki sudionik/ica će, samostalno ili u timu, razviti poslovni plan za svoju društveno-poduzetničku ideju. Tim stručnjaka okupljenih oko projekta evaluirat će nastale ideje i savjetovati polaznike/ice kako ih realizirati.

Društveno poduzetništvo je ovih dana sve popularnije i zanimljivije kako poduzetnicima, tako i brojnim donatorima koji su spremni financirati ideje koje se baziraju na društveno-poduzetničkim načelima. Mogućnosti za financiranje takvih ideja nude se i kroz europske fondove zbog čega smo za polaznike edukacije ”Mi znamo kako” razvili modul EU akademija. U sklopu tog modula polaznici/e će učiti kako pronaći otvorene natječaje te kako pročitati upute za prijavitelje, kako prikupiti natječajnu dokumentaciju, kako osmisliti i predstaviti dobru projektnu ideju. Nakon odslušane edukacije polaznici će, samostalno ili u timu, prijavljivati projektne ideje na zamišljeni natječaj te će potom dobiti povratne informacije o kvaliteti njihove prijave od certificiranih projekt menadžerica.

Kako bi se poslovna ideja što bolje prezentirala u svakodnevnom okruženju potrebno ju je plasirati u online svijetu putem web stranice. Upravo zbog toga polaznici/e edukacije tijekom modula Prezentacija poslovne ideje osmislit će vizualni identitet za svoje ideje koji će potom i izraditi uz podršku grafičkog dizajnera, a potom će naučiti kako uređivati i ažurirati web stranicu. Kako bismo zaokružili cijelu priču kroz nekoliko radionica stručnjakinja za odnose s javnošću će podučiti polaznike/ice kako svoju poslovnu ideju prezentirati suradnicima, partnerima, donatorima, zaposlenicima i javnosti.

Kako se mogu uključiti u edukaciju?
U edukaciji ”Mi znamo kako” potpuno besplatno, zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva socijalne politike i mladih, mogu sudjelovati osobe koje zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • Imaju 15 do 30 godina,
  • Nezaposlene su osobe,
  • Imaju prebivalište/boravište u Primorsko-goranskoj županiji.

Po završetku edukacije polaznici i polaznice dobit će diplomu u kojoj su opisana sva novostečena znanja i vještine.
Najbolje polaznike/ice edukacije vodimo na studijsko putovanje u talijansku regiju Veneto gdje će se upoznati s primjerima dobre prakse društvenog poduzetništva i zadrugarstva.

Prijaviti se možeš do 6. prosinca 2015. u 23:59 putem web obrasca. Prije nego ispuniš prijavu savjetujemo ti da provjeriš raspored održavanja predavanja.

Mi znamo kako_letak