Logo Adrion Enviroment EMOUNDERGROUNDS

Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. partner je u novo odobrenom projektu EMOUNDERGROUNDS –”EMOtional technologies for the cultural heritage valorization within transnational UNDERGROUNDS”. Projekt EMOcionalne tehnologije za valorizaciju kulturne baštine unutar transnacionalnih područja sufinanciran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda iz Programa Interreg V-B ADRION u ukupnoj vrijednosti od 2.605.497,06 EUR-a. Nositelj projekta je Općina Nardò iz Italije dok su ostali partneri Općina Carpi, Italija; Općina Andravida- Killini, Grčka; Općina Ivančna Gorica, Slovenija; Općina Kukes, Albanija, Regionalni razvojni center Koper, Slovenija; Turistička zajednica Bar, Crna Gora; Ustanova za razvoj malih i srednjih poduzeća, Bosna i Hercegovina te Javna ustanova u kulture Tvrđava kulture Šibenik i Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. iz Hrvatske. Ovaj projekt podržava Turistička zajednica Rijeka.

Dana 25. lipnja 2020. održan je prvi partnerski sastanak putem video konferencije radi ograničenja putovanja i prisutne krize COVID-19. Na partnerskom sastanku predstavljene su sveukupne aktivnosti projekta i partneri s naglaskom na lokaciju provedbe projekta. Tako su predstavnice RRA PORIN i Turističke zajednice Rijeka predstavila Gradinu Trsat i Rijeku.

 

Castel Gradina-Rijeka

 

Izazov EMOUNDERGROUNDS projekta je dati konkretan doprinos valorizacija izvanrednog bogatstva i potencijala ciljanih kulturna mjesta koja će omogućiti održiv, pametan i uključiv rast cijelog ADRION područja. Implementacijom projektnih aktivnosti dobit će se inovativna rješenja za virtualnu stvarnost, pametne mobilne aplikacije, holografski demo podaci te razne interaktivni upriličene projekcije. Za područje Rijeke, navedeno će se implementirati za Gradinu Trsat. Projekt traje 30 mjeseci.