Važne informacije za poduzetnike i obrtnike u vrijeme koronavirusa

RRA Porin


 

[Grad Rijeka donio mjere za pomoć poduzetnicima zbog šteta nastalih epidemijom korona virusa]
Kako je Vlada Republike Hrvatske najavila da će idućih dana Nacionalni stožer civilne zaštite donositi mjere privremenog ograničenja rada ili obustave rada nekih djelatnosti, Grad Rijeka donio je prve mjere kako bi se poduzetnicima olakšao nastavak poslovanja i zadržavanja radnih mjesta.

Riječ je o prvim mjerama Grada Rijeke kojima se nastoji osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika, a sve naredne mjere Grad Rijeka će razmatrati i donositi u skladu s razvojem situacije i mjerama i preporukama donesenim na europskoj i državnoj razini.
https://www.rijeka.hr/grad-rijeka-donio-mjere-za-pomoc-poduzetnicima-zbog-steta-nastalih-epidemijom-korona-virusa

Ostale aktualnosti možete pratiti ovdje: https://www.rijeka.hr/koronavirus/aktualnosti


 

[Poziv za podnošenje inicijalnih zahtjeva na Fina portal MJERE]

Pozivamo sve gospodarske subjekte u Republici Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo uslijed COVID-19 pandemije (podnositelji prijave) da se inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala koji je u tu svrhu uspostavila Fina (MJERE portal).

https://www.fina.hr/-/poziv-za-podno%C5%A1enje-inicijalnih-zahtjeva-na-fina-portal-mjere

 


 

 

[HZZ – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom]
Cilj mjere HZZ-a je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane Koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost. Predaja je moguća od 23. ožujka 2020. u 00:01.
https://mjera-orm.hzz.hr/ocuvanje-radnih-mjesta

 

U nastavku možete pogledati video prezentaciju RRIF-a o tome kako se može ostvariti potpora od 3250 kn po zaposleniku: https://youtu.be/dVvSAtycZaw .


 

[Porezna uprava – Obavijest poduzetnicima o mjerama plaćanja poreza za vrijeme trajanja posebnih okolnosti]

Ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti.

https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=2879&List=Vijesti

 


 

[HOK – Obrtnici mogu ostvariti potporu za očuvanje radnih mjesta]
Osim detaljnih informacija kako obrtnici mogu ostvariti potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19) možete pronaći i odgovore na najčešća pitanja i primjere popunjenih obrazaca za objavljenu mjeru HZZ-a.

https://www.hok.hr/koronavirus-novosti/obrtnik-moze-ostvariti-pravo-na-potporu-za-ocuvanje-radnih-mjesta


 

[HOK – Svi obrtnici oslobođaju se plaćanja komorskog doprinosa]

Svi obrtnici oslobođaju se plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020. godine.

https://www.obrtnicka-komora-rijeka.hr/2-uncategorised/344-hrvatska-obrtnicka-komora-oslobodila-sve-obrtnike-placanja-komorskog-doprinosa


 

[HAMAG BICRO – ESIF zajmovi za obrtna sredstva]

Razlika u odnosu na dosadašnji Program ESIF Mikro zajmova za obrtna sredstva su i niže kamatne stope, duži poček i mogućnost podmirenja računa nastalih do 3 mjeseca prije zaprimanja zahtjeva za zajam.

https://hamagbicro.hr/novo-esif-zajmovi-za-obrtna-sredstva/

 

Ostalih 8 mjera HAMAG BICRO-a: 

https://hamagbicro.hr/mjere-hamag-bicro-a-za-pomoc-mikro-malim-i-srednjim-poduzetnicima-uslijed-pandemije-uzrokovane-koronavirusom/


[E-propusnice za poslodavce]

Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, građanima su se izdavale fizičke propusnice za potrebna putovanja. Kako bi se rasteretili stožeri te ubrzao proces, Ministarstvo uprave je odmah po Odluci iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-propusnice.

 

epropusnice.gov.hr

 

 

[Online propusnice za građane Rijeke]

Od 25. ožujka u funkciji je jednostavni online formular/aplikacija za izdavanje propusnica za građane Rijeke koji moraju napuštati grad zbog specifičnih razloga. Po ispunjavanju formulara, građanin na mail koji je unio u formular dobiva najprije obavijest o zaprimanju zahtjeva, a potom i samu propusnicu. Propusnica se može isprintati kako bi se pokazala policiji ili se može koristiti u zaprimljenom elektroničkom obliku i pokazati policiji na mobilnom uređaju.

www.rijeka.hr/online-propusnice-za-gradane-rijeke

 

[Grad Rijeka – Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj te izdavanje posebnih propusnica]

Budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama.

Prema odluci navedenog Stožera, jedna od takvih situacija je kada osoba iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština mora napustiti svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka. U tom slučaju, i samo u tom slučaju, građanima Rijeke propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

www.rijeka.hr/zabrana-napustanja-mjesta-prebivalista-stalnog-boravka-u-republici-hrvatskoj-te-izdavanje-posebnih-propusnica/ 


 

[Obavijest poduzetnicima od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta]

Nastupom izvanrednih okolnosti u Republici Hrvatskoj, uzrokovanih širenjem virusa COVID-19 te uslijed poteškoća u opskrbi medicinskom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i drugim potrebitim materijalom, ovim putem pozivamo sve poduzetnike u Republici Hrvatskoj, koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti specificiranu opremu i materijal, da se jave Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U nastavku donosimo popis robe koju će izgledno biti potrebno nabaviti za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite:
– zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3
– sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol)
– zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća
– zaštitne naočale i viziri
– zaštitne rukavice
– zaštitne navlake za cipele
– respiratori/transportni ventilatori
– posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

https://www.mingo.hr/page/vazno-obavijest-poduzetnicima-rh


 

[Obavijesti iz HGK]

Zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj i susjednim zemljama te mogućim utjecajima novonastale situacije na domaće gospodarstvo Hrvatska gospodarska komora pokrenula je stranicu na kojoj možete doznati najnovije preporuke za gospodarstvenike u vezi sa zarazom Koronavirusom.

https://hgk.hr/korona


 

[Službena stranica za Koronavirus]

Na ovim stranicama možete pronaći sve aktualne i važeće upute, preporuke i mjere koje se odnose na zdravlje, prevenciju i svakodnevni život. Sve informacije se ažuriraju nekoliko puta dnevno, kad god dođe do novosti i izmjena te predstavljaju najnovije i najažurnije informacije i podatke na koje možete računati.

https://www.koronavirus.hr


 

[Ministarstvo poljoprivrede otvara novi kanal komunikacije s poljoprivrednicima]

U ovim izvanrednim okolnostima s ciljem smanjenja posljedica širenja COVID -19 virusa, Ministarstvo poljoprivrede otvara internet stranicu za sve poljoprivrednike i za sva njihova pitanja omogućava jednostavan kanal komunikacije.

https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/ministarstvo-poljoprivrede-otvara-jos-jedan-kanal-komunikacije-s-poljoprivrednicima/3919

 

[Digitalna tržnica i druge mjere Ministarstva poljoprivrede]

Ministarstvo poljoprivrede će izraditi nacionalnu online platformu – digitalnu tržnicu – na kojoj će se ponuditelji poljoprivredno prehrambenih proizvoda izlistavati te na taj način olakšati javnim naručiteljima pronalaženje dobavljača i omogućiti kupoprodaju domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

www.apprrr.hr/nove-mjere-pomoci-poljoprivrednicima