Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga – Podrška programima usmjerenim mladima
6. srpnja 2017.
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova putem organizacija za poslovnu podršku
1. kolovoza 2017.
Prikaži sve

Gradu Rijeci, u suradnji s Riječkom razvojnom agencijom Porin, odobren je projekt rekonstrukcije i prenamjene Tehnološko – edukacijskog poduzetničkog inkubatora „Proizvodni park Torpedo“ u vrijednosti od 19,3 milijuna kuna

Sredstva za projekt rekonstrukcije i prenamjene jedne od hala bivše tvornice Torpedo u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator nazvan “Proizvodni park Torpedo” odobrena su na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije.  Putem europskih fondova bit će osigurano čak 97,22 % vrijednosti projekta, s time da je Grad Rijeka u izradu projekte dokumentacije uložio dodatnih 2,8 milijuna kuna. Novi poduzetnički inkubator, u sklopu projekta, zaokružit će tehnološku cjelinu suvremenih 3D tehnologija u metalu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je kako je prostor hale 14 prije nekoliko godina Grad Rijeka kupio zajedno s komunalnim društvima Vodovod i kanalizacija te Čistoća za 17 milijuna kuna, a činjenica da je dobiveno više bespovratnih sredstva nego što je plaćen prostor, govori o opravdanosti uloženih sredstava.
„Dobivena bespovratna sredstva nastavak su uspješne politike Grada Rijeke na povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, iz kojih je u protekle tri godine za ukupno 67 projekata odobreno čak 560 milijuna kuna. Očekuje se odobrenje i dodatnih, novoprijavljenih projekata, čime se Rijeka potvrđuje kao lider u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Prema riječima direktora Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov, osnovni su ciljevi projekta potpora inovativnim start up tvrtkama u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti, koje žele razvijati proizvode brže, efikasnije i jednostavnije, potom uspostava novih programa edukacije, kao i komercijalna podrška, odnosno omogućavanje malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke lakšeg pristupa visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata.
„Naš konačni cilj je – nakon električnih bicikla, motocikl i automobila, proizvesti i elektromotor, i tako na neki način vratiti staru slavu tvornice Torpedo,“ kazao je direktor Cukrov.

 

  SADAŠNJA SLIKA HALE 14 BIVŠE TVORNICE TORPEDO

Poduzetnički-park-Torpedo-3

 

 

Dobivenim sredstvima rekonstruirat će se postojeća industrijska hala 14 s prizemljem i galerijom veličine 1.727 metara četvornih, u kojoj će se urediti 14 radionica i 2 ureda za poduzetnike, inkubacijski teh-lab koji će funkcionirati kao zajecnički coworking prostor za radioničke radove i smještaj opreme, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke, dok će središnji dio hale ujedno biti izložbeni prostor. Vrijednost uređenja radova procijenjena je na 7,97 milijuna kuna, za izradu izvedbenog projekta, projektantskog i stručnog nadzora te koordinatora za zaštitu na radu planirano je 399 tisuća kuna, dok najvrjedniji dio projekta predstavlja nabavka opreme u iznosu od 13,25 milijuna kuna. Nabavit će se četiri 3D printera: 3D printer FDM (plastika), 3SD printer za pijesak, 3D printer DMLS (metal) velikog volumena te 3D printer DMLS (metal) malog volumena, te skener.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava očekuje se u listopadu. Radovi na uređenju prostora trebali bi krenuti do kraja godine, dok bi Proizvodni park Torpedo svoja vrata mogao otvoriti već u prvoj polovini iduće godine.

Tina Ragužin iz Odjela za poduzetništvo izrazila je zadovoljstvo što će europskim sredstvima urediti još jedan riječki inkubator i tako dodatno proširiti mreža pomoći poduzetnicima u početnoj fazi realizacije njihove ideje. Grad Rijeka je prije dva desetljeća oformio dva poduzetnička inkubatora, u međuvremenu je nabavljena oprema visoke tehnološke razine s ciljem veće podrške radu poduzetnika-početnika, da bi 2013. godine svoja vrata otvorio i Start up inkubatora u kojem se već osmoj generaciji mladih ljudi na raspolaganje daje poduzetnička infrastruktura za razvoj njihovih poslovnih ideja.

 

   PROJEKCIJA BUDUĆEG PODUZETNIČKOG PARKA TORPEDO

Poduzetnički park 2