Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je 24. kolovoza 2017., u Zagrebu, u prostorijama Vlade, s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih 19,3 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Rijeci, a za realizaciju Tehnološko edukacijskog poduzetničkog inkubatora u postojećoj hali u Ulici Milutina Barača.

Ugovor-Proizvodni-park-Torpedo-2

 

Riječ je o projektu naziva Rekonstrukcija i prenamjena postojeće Hale 14 u Tehnološko edukacijski poduzetnički inkubator „Proizvodni park Torpedo” za kojeg je Gradu Rijeci, u suradnji s Riječkom razvojnom agencijom Porin d.o.o., odobreno spomenutih 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

nova hala 1

 

Nositelj projekta je Grad Rijeka, a partner je Riječka razvojna agencija Porin d.o.o.

Osim prijavitelja i partnera u projekt su kao suradnici uključeni Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije putem Javnog poziva “Razvoj poslovne infrastrukture“ te je odobreno financiranje projekta u sklopu kojeg će biti realiziran inkubator za nove tehnologije s tematskim fokusom na aditivne tehnologije.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da opet potpisuje ugovor temeljem kojeg će Gradu Rijeci biti dodijeljena bespovratna EU sredstva, a koji ovog puta ima posebnu vrijednost jer će omogućiti realizaciju poduzetničke infrastrukture koja će pomoći poduzetnicima u njihovom poslovanju.

Gradu Rijeci kao prijavitelju projekta bespovratno dodijeljeno je 19.300.747,06 kuna odnosno čak 97,22% potrebnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Dobivenim sredstvima rekonstruirat će se postojeća industrijska hala 14 s prizemljem i galerijom veličine 1.727 metara četvornih, u kojoj će se urediti 14 radionica i 2 ureda za poduzetnike, inkubacijski teh-lab koji će funkcionirati kao zajednički coworking prostor za radioničke radove i smještaj opreme, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke, dok će središnji dio hale ujedno biti izložbeni prostor. Vrijednost uređenja radova procijenjena je na 7,97 milijuna kuna, za izradu izvedbenog projekta, projektantskog i stručnog nadzora te koordinatora za zaštitu na radu planirano je 399 tisuća kuna, dok najvrijedniji dio projekta predstavlja nabavka opreme u iznosu od 13,25 milijuna kuna. Nabavit će se četiri 3D printera: 3D printer FDM (plastika), 3SD printer za pijesak, 3D printer DMLS (metal) velikog volumena te 3D printer DMLS (metal) malog volumena, te skener.

nova hala 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Također, inkubator će biti opremljen suvremenom tehnologijom temeljenom na aditivnim tehnologijama, što će malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke omogućiti lakši pristup visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata i vještina.

Isto tako, jedan od ciljeva projekta je i transfer znanja kroz uspostavu novih programa edukacije.

Prostor nekadašnje Hale 14 u vlasništvu je Grada Rijeke, Čistoće d.o.o. i Vodovoda i kanalizacije d.o.o.