Proizvodni park Torpedo

Svrha projekta je proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora rekonstrukcijom Hale 14 (ex. Torpedo) i otvaranje tehnološkog parka aditivnih tehnologija uz opremanje parka vrhunskom 3D tehnologijom.

Tehnološki dio parka

Planirana je nabavka najsuvremenije opreme današnjice za 3D tehnologije. Optimizacija proizvoda, dizajn budućnosti, povratno inženjerstvo, brzina proizvodnje, smanjena potrošnja materijala, izrada više sklopova u jednom samo su neke od prednosti korištenja 3D tehnologija. Dok je primjena istih raznolika, od medicine, umjetnostih do raznih grana u industriji, bilo da se radilo o prototipovima ili gotovim proizvodima. Kao takav omogućiti će poduzetnicima pristup naprednim tehnologijama za unapređenje njihova poslovanja, a što će rezultirati povećanjem konkurentnosti, povećanjem broja novoosnovanih tvrtki, rast, razvoj i komercijalizaciju inovacija.

3D printer za metal većeg volumena

Tehnologija radi na principu upotrebe laserske zrake da bi se istopili slojevi metalnog praha (najčešće nehrđajućeg čelika, aluminija, bronce i titana). Slojevi se polažu u obliku praha jedan iznad drugoga da bi se dobio konačan proizvod.

Opširnije

3D printer za metal manjeg volumena

Proizvedeni prototipovi s izvanrednim mehaničkim svojstvima imaju odlike punog materijala bez pukotina, potpuno su funkcionalni i mogu se podvrgnuti različitim testiranjima prije serijske proizvodnje.

Opširnije

3D printer za polimere

Najzastupljeniji oblik tehnike 3D printa, korišten kod brze izrade prototipova ili proizvodnje gotovih proizvoda od različitih materijala plastike velike preciznosti i gotovo savršene kvalitete. Omogućavajući tako proizvodnju komada "preko noći" od početne ideje do finalnog proizvoda.

Opširnije

3D printer za pješčane jezgre

Lijevanje je dugotrajan proces, no primjenom 3D printera za pješčane jezgre izrada kalupa odnosno modela znatno je skraćena što ujedno skraćuje vrijeme trajanja, optimizaciju i ekonomičnost samog procesa lijevanja.

Opširnije

3D skener

Dobivanjem površine iz digitaliziranih podataka, modelom se dalje može manipulirati uz pomoć uobičajenih CAD aplikacija. Na posljetku, modele se može proizvesti 3D printom ili CNC strojnom obradom.

Opširnije

Inkubacijski dio parka

Planiranom rekonstrukcijom, postojeća, neiskorištena industrijska hala će se staviti u funkciju napredne poduzetničke infrastrukture te će poduzetnicima osigurati kvalitetan i atraktivan radni prostor sa svom dostupnom tehnologijom tehnološkog dijela parka. Prenamjenom Hale 14 bit će osigurano 16 inkubacijskih prostora uz dodatan prostor rezerviran za konferencijsku i računalnu predavaonu. Sam koncept hale s pomičnim zidovima podijeljen je u nekoliko sljedećih cjelina. Služeći kao mjesto s više funkcija i mogućnosti korištenja.

Samo idejno rješenje djelo je arhitektonskog ureda Čikeš - Ćuzela

1) PODUZETNIČKI INKUBATOR: Ideja inkubatora je pružanje kvalitetnih usluga i podrške poduzetnicima početnicima kako bi im osigurali jednostavniji i jeftiniji pristup kvalitetnom poslovnom prostoru, korisnim edukacijama, poslovnom savjetovanju te potencijalnim poslovnim prilikama unutar samog inkubatora.

2) CENTAR ZA INOVATIVNA TEHNOLOŠKA START UP PODUZEĆA I EDUKACIJU Poduzetnici imaju mogućnost uz dosadašnje korištenje poslovno-proizvodnog prostora i usluga savjetovanja, informiranja i edukacije dobiti priliku razvijati svoje ideje u funkcijska rješenja - prototipove, a kasnije i same proizvode.

3)KONFERENCIJSKI CENTAR: Na galeriji uz desni dio prednjeg dijela hale formira se prezentacijsko/edukacijsko/konferencijski prostor s fleksibilnom postavom elemenata ovisno o potrebi (radionice,konferencije,prezentacije,projekcije), također iznad tehnološkog dijela predviđen je prostor s računalnom opremom za potrebe edukacije vezan za 3D tehnologije.

4) IZLOŽBENI PROSTOR: Središnji prostor hale - zamišljen kao ulica, služiti će kao javni izložbeni prostor sa sjedećim elementima, info - panoima. Također je predviđena i maketa grada Rijeke nastala u suradnji sa sa polaznicima edukacije 3Dprint.


Javite nam se!

Ukoliko želite iz prve ruke saznati novosti vezane za Proizvodni park Torpedo, budite slobodni kontaktirati nas.

Uskoro opširnije.

Detaljnije o projektu možete pročitati ovdje: Proizvodni park Torpedo