EUvsVirus promo duga

Europska komisija, u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije, organizirala je hackathon #EUvsVirus radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. Hackathon se održao od petka, 24. travnja do nedjelje, 26. travnja 2020. godine. Riječka razvojna agencija Porin je službeni partner ove inicijative.

Opća je svrha hackathona uskladiti i povezati inovatore, partnere i korisnike širom Europe te ih ujediniti u rješavanju neposrednih problema krize na raznim tehnološkim poljima. Natjecatelji su tijekom 48 sati trajanja hackathona zajednički razvili inovativna rješenja za visoke tehnologije te hardver i softver rješenja korištenjem biotehnologije, digitalne tehnologije, društvenih znanosti i drugih domena iz područja inovacija.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 6 područja (podijeljenih u 37 izazova): Zdravlje i život, Poslovni kontinuitet, Socijalna i politička kohezija, Rad i obrazovanje “na daljinu”, Digitalne financije i ostalo. Svih 37 izazova možete pronaći na poveznici  https://euvsvirus.org/challenges/.  Pobjednički projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC Community Platform) i na taj način postati dostupni krajnjim korisnicima (npr. bolnicama, školama, ministarstvima), investitorima, zakladama te će biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. To će biti polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.

Direktor Riječke razvojne agencije Porin, Dario Zorić je izabran od strane Europske komisije za službenog ambasadora EUvsVirus hackathona.

EUvsVirus Ambassador Dario Zoric
Danas u 11 sati održan je EUvsVirus Award Ceremony gdje su proglašeni pobjednici izabrani između 2.160 sjajnih projekata na kojem je radilo više od 23.000 ljudi. Žiri hackathona utvrdio je najbolja rješenja za podršku europskoj i globalnoj epidemiji koronavirusa, u 37 kategorija nagrađeno je ukupno 117 od 2160 rješenjahttps://euvsvirus.org/results/. Ukupno više od 100.000 eura podijelit će se pobjednicima za njihov naporan rad i nova rješenja s najvećim potencijalom za spas života i približavanje života globalnoj pandemiji.

Natjecanje je okupilo više od 22.000 sudionika iz cijele Europe i šire, a Hrvatsku je predstavljao 281 sudionik. Projekt ViraTrace pobjednik je u kategoriji Zdravlje i život za izazov “Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija”, a u projektnom timu nalazi se i predstavnik Hrvatske. Projekt BirdBox hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija plasirao se među četiri najbolja tima u kategoriji Digitalne financije za izazov “Podrška identifikaciji financijskih nedostataka”. Ostali pobjednički projekti čije timove sačinjavaju predstavnici Hrvatske su: IFFA (Integrated Fast Financial Aid) u kategoriji Digitalne financije za izazov “Ubrzan pristup financijskoj podršci”, arts4refugees u kategoriji Digitalne financije za izazov “Podrška digitalno isključenima” te Transparency u kategoriji Digitalne financije za izazov “Ostalo”.

Nakon EUvsVirus hackathona, svi pobjednici bit će pozvani na Matchathon koji će se održati od 22. do 25. svibnja na novoj EIC COVID platformi. Ovaj on-line događaj pomoći će povezivanju nagrađenih timova sa krajnjim korisnicima, poput bolnica, i pružiti pristup investitorima, korporacijama, zakladama i drugim mogućnostima financiranja iz cijele EU.